Att anlita en fotograf under bröllopet är nästan en självklarhet. Det är ytterst få som gifter sig utan att de låter en fotograf dokumentera den stora dagen. Men sen gäller det även att göra något med alla de foton som är tagna. De kan självklart sparas på en hårddisk, men risken är då att ni aldrig kommer att titta på dem.
Scrapbooking
Scrapbooking innebär att du kombinerar foton, färger, band, klistermärken m.m. i en egenkomponerad bok. Kanske väljer du att klistra in inbjudan till bröllopet, bröllopsprogrammet och liknande i albumet. Detta är en ”pysselform” som starkt vuxit de senaste åren och idag går det att köpa mängder av tillbehör hos de flesta större pysselbutikerna. Det tar ganska lång tid att göra sin egen bok men när man väl är klart är det verkligen en bok som man lätt kan titta i flera gånger och minnas tillbaka till bröllopet.
Fotoboken – ”Digital scrapbooking”
Det går att skapa en fotobok på mindre än fem minuter. Det handlar bara om att ladda upp bilderna via en fototjänst på nätet och sedan beställa valfri storlek på boken. Men för att en fotobok verkligen ska komma till sin rätt bör man lägga ner lite tid på dem. Delvis kan fotoboken liknas med en digital scrapbook. Scanna in bröllopsprogrammet och lägg in i boken, lägg kommentarer och skapa olika känsla med bilder, färger och former. En fördel med fotoboken, mot en scrapbook, är att du lätt kan beställa flera antal och därmed ge till exempelvis svärföräldrar varsin bok.
Förstoring
Det är mycket vanligt att brudparet väljer att göra ett foto större av den bästa bilden från dagen. Det kan ske med en klassisk förstoring men ett alternativ är tryck på canvas. Detta material skapar en mjuk och personlig känsla i fotot och har inte den blankhet som finns i vanliga förstoringar.
Bröllopsvägg
Har du svårt att bestämma vilket foto som ska förstoras? Välj istället att göra en bröllopsvägg! Välj ut ett tiotal foton som sedan monteras i mindre fotoramar. Ramarna kan med fördel vara i olika storlekar. Dessa sätts sedan upp som ett större collage på en vägg, vilket ofta kallas för fotovägg eller tavelvägg.